De professional die medewerkers weer in beweging zet.
Gezond thuiswerken
Sinds de coronacrisis wordt er door werknemers veel meer thuis gewerkt. Dat zal zich verder doorzetten, want ook werkgevers zien nu de grote voordelen. Toch roept ook thuiswerken de nodige vragen op.
- Wat is de beste plek om thuis te werken?
- Hoe moet ik de thuiswerkplek inrichten?
- Op welke manier wordt er het beste thuis gewerkt?
Gezellig aan de keukentafel
Werken aan de keukentafel is misschien wel erg gezellig, maar niet echt bevorderlijk om geconcentreerd te werken. Aan een goede werkplek worden meer eisen en voorwaarden gesteld om productief te blijven en dezelfde kwaliteit te kunnen leveren. Eigenlijk moet de werkplek op kantoor verplaatst worden naar het woonhuis. Wellicht zijn daar aanpassingen bij nodig.
Allemaal vragen waar de arbeidsdeskundige een antwoord op heeft. Om de werkplek thuis goed in te richten en klachten te voorkomen, kunt u in de leaflet ‘Gezond thuiswerken’ met veel informatie, tips en bewegingsoefeningen om het thuiswerken gezond en tot een succes te maken. Op aanvraag zal die u per email worden opgestuurd. Zo blijft het ziekteverzuim laag en de productiviteit hoog.
Onderzoek, advies & informatie
Verschillende studies hebben bevestigd dat kantoor- en thuiswerkers vaak geconfronteerd worden met klachten zoals algemene vermoeidheid, hoofdpijn en stress. Ook frequent voorkomend zijn spierpijn en problemen, peesontstekingen en gewrichtsproblemen.
Vaak worden klachten toegeschreven aan slecht kantoormeubilair en in het bijzonder aan een slechte stoel. Het is echter meestal een combinatie van factoren die het welzijn van de thuiswerkmens bedreigt. Onder andere lange werktijden, het gebrek aan afwisseling in combinatie met slecht kantoormeubilair blijken ook bij thuiswerk bepalende factoren te zijn in het ontstaan van klachten.
Werkplekonderzoek
Daarom is het ook bij thuiswerk belangrijk om alvorens het meubilair aan te schaffen goed te kijken naar de kwaliteit van het meubilair, en vooral naar de ergonomische instelbaarheid.
Als arbeidsdeskundige kan ik daarover gedegen adviseren, en eventueel thuis op de werkplek onderzoek doen om de bureaustoel, werkblad en beeldscherm goed en ergonomisch af te stellen op uw persoonlijke situatie en maten. Ook kan informatie gegeven worden om het thuiswerken gezond te doen, zonder klachten en/of ziekteverzuim.